İNCE RUHLU İMPARATOR MARCUS AURELIUS – Ercüment Sarıkaya

Roma tarihinin ilginç ve bir o kadar da ince ruhlu bir karakteri olan Marcus Aurelius imparatorluk sıfatının yanında filozof kimliği ile de öne çıkmıştır. 26 Nisan 121 tarihinde Roma’daki bir villada doğan Marcus Aurelius’un babası Annius Verus İspanya’nın Succuba kentinden gelmiştir. Ailelerinin kökeni ise Baetica kentine dayanmaktadır. Annesi ise önemli Roma konsüllerinden Calvisius Tullus’un kızı Domitia Lucilla’dır. Çocukluğunda Marcus Annius Catilius Severus olarak isimlendirilen Marcus, 130 yılında babasının ölümünün ardından Annius Verissimus ismiyle anılmış ve kendisine toga giydirildikten hemen sonra da Annius Verus ismini almıştır. Halası Galeria Faustina Augusta’nın 138 yılında imparator olacak olan Antoninus Pius ile evli olması sebebiyle hanedan ailesine yakın olan Marcus’a Annius Verissimus ismi ise bizzat İmparator Hadrianus tarafından verilmiştir.

Birkaç yıl sonra Hadrianus’un manevi oğlu Lucius Ceionius Commodus’un kızı Fabia ile nişanlanmıştır. Lucius Ceionius Commodus’un zamansız ölümü üzerine İmparator Hadrianus’un kendisinden sonra tahtı bırakacağı hükümdar seçiminde bir aday olarak gözüken Marcus yaşının küçüklüğü nedeniyle taht sırasını Anthonius Pius’a kaptırır. Marcus konsül adayı iken Antoninus Pius tarafından atlı sınıfının altı üyesi arasına seçilmiştir. Nitekim senatör aileleri arasından seçilen atlı sınıfı üyelerine bu örnekte olduğu gibi zaman zaman imparatorluk ailesinden de geçiş yapılabilmektedir. Konsüllüğe aday gösterildiği bu yıllarda nişanlısı Fabia’dan ayrılan Marcus, Antonius Pius’un kızı Faustina ile nişanlanır. 140 yılında ise Caesar unvanını alarak imparatorluk konutu olan Domus Tiberiana da oturmaya başlar.

 

DEVAMI 24. SAYIMIZDA : https://www.academia.edu/45158674/Eski%C3%A7a%C4%9F_Ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar%C4%B1_Dergisi_YIL_3_SAYI_24_2021

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir